De Rijksinspectie

De Rijksinspectie voor de luchtbescherming viel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en trad ook naar buiten met onder andere posters en brochures. Onderstaande brochures met richtlijnen, aanwijzingen en verslagen zijn afkomstig van de dienst van de "Rijksinspecteur voor de bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen, 's Gravenhage". De brochures werden gedrukt bij de algemene landsdrukkerij in Den Haag.

Luchtbeschermingsmaatregelen voor de drukkers van .... Luchtbeschermingsmaatregelen.

De Algemeene Landsdrukkerij in Den Haag, gevestigd aan de Fluwelen Burgwal, drukte allerlei zaken voor de overheid zoals posters, het staatsblad maar in mobilisatie en later oorlogstijd ook de bovenstaande boekjes met luchtbeschermingsmaatregelen. Het personeel van de betreffende bedrijf moest zich natuurlijk zelf ook in veiligheid kunnen brengen en voorbereid zijn op eventuele luchtaanvallen. Zo stelde de waarnemend directeur van de Landsdrukkerij, dhr. Oosterbaan, een aantal zaken op papier.

 

In onze collectie zijn twee versies van de interne luchtbeschermingsmaatregelen gekomen, afkomstig van de kleinzoon van één van de medewerkers van de Landsdrukkerij.

De eerste versie is, opmerkelijk genoeg, gedateerd 10 mei 1940 en de tweede is uit 1941.

De brochure "Richtlijnen voor Scholen" verviel in maart 1943 met het verschijnen van nieuwe regels: 

De N.V.L. bracht maandelijks het tijdschrift Luchtgevaar uit. Een officiële tegenhanger hiervan was het maandblad Pro Cice, uitgegeven door de Rijksinspectie.

De afdeling pers en propaganda bracht affiches uit om de bevolking voor te lichten.

Voorlichtingsacties

De Hoofd Inspectie voor de Luchtbescherming organiseerde een aantal landelijke voorlichtingsacties, waarbij folders werden verspreid, affiches werden aangeplakt en onder andere het spel "Wij spelen en leeren zelfbescherming" werd uitgegeven. Opvallend aan deze acties is, dat regelmatig werk werd gegund aan Nationaal Socialistisch bekendstaande ontwerpers, zoals Arend Meijer. 

Folder gericht op EHBO, een 'voorlichtingsactie hoofdinspectie luchtbescherming'. 

Rijkskeur

Een groot aantal bedrijven produceerde, importeerde of handelde in luchtbeschermingsmaterialen. Om misbruik te voorkomen en controle te houden op de kwaliteit van de producten, werd voor een aantal groepen luchtbeschermingsmaterialen een Rijkskeur ingesteld. Zo kwam er een keurmerk voor gasmaskers en gaskleding. Ook voor verduisteringslampen en -afschermmaterialen kwam een keurmerk van de Inspectie Luchtbescherming.

Een van de vele bedrijven die reclame maakten voor hun aan de luchtbescherming gerelateerde productem was de firma Oostwoud uit Franeker: