Bedrijfsbescherming

Veel Nederlandse bedrijven begonnen zelf hun bescherming te organiseren als bedrijfsbrandweer of luchtbeschermingsploeg. Enkele voorbeelden worden hieronder genoemd. De bedrijfsbescherming of ook wel bedrijfszelfbescherming (BZB) ging na de oorlog nog vele jaren door. Datering van materialen zoals bijvoorbeeld een helm is dan ook erg moeilijk. Heeft u aanvullende informatie? Neem dan alstublieft contact met ons op via het contactformulier. 

 


ASW Nijmegen

De ASW (Automatic Screw Works) fabriek in Nijmegen had haar eigen bedrijfsbescherming met het kenmerkende logo op de helm. 


ENRAF Delft

De ENRAF fabriek in Delft had zijn eigen personeel ook ingedeeld bij de bedrijfsluchtbescherming. Het bedrijfs-identiteitsbewijs van dhr. Robart uit 1942 laat zien dat hij juist géén rol had in de luchtbescherming van het bedrijf. 


HIN Haarlem

Helm van de bedrijfsbescherming van kousenfabriek Hin aan de Zijlweg in Haarlem. 


Hoogovens IJmuiden


Philips Eindhoven

Een mouwband van een commandant van de luchtbeschermingsdienst van de Naamloze Vennootschap Philips.


Onbekend...

Deze helm is waarschijnlijk door bedrijfsbrandweer gebruikt. Maar waar? Het binnenwerk is mooi gestempeld met een militair CM stempel; het Centraal Magazijn heeft voor de oorlog uitbrak de helm dus voor het leger goedgekeurd. Maar in de loop van de tijd is de helm overgeverfd. Door wie en waar? En wanneer?  

Herkent u het logo? Laat het ons weten!